Sunday, March 25, 2007

Söndag den 25 mars 2007


Vi rivstartade med en jobbdag i går. I den dammiga lilla bergsbyn Agua Dulce, sex mil norr om Los Angeles, träffade vi Dan som är besatt av barbeque. Nu kan vi allt om BBQ-konstens hemligheter. På köpet fick vi också en snapshot av det amerikanska folkdjupet. Hemma kan man lätt få bilden av att amerikanerna tycker att det är dags att avrunda invasionen av Irak, men i Agua Dulce hyser man inga tvivel.
Ett par gånger varje år åker Dan och hans partner Rick till olika marinbaser tillsammans med andra BBQ-team och lagar mat till 10 000-15 000 marinkårssoldater som kommit hem för jul- eller sommaruppehåll. Veckorna innan bildar de telefondedjor för att se till att alla har tillräckligt mycket folk med sig som kan hjälpa till, att maten kommer att räcka och vem som ska göra vad. De betalar själva alla råvaror, hakar på sina trailers på bilarna och åker dit och jobbar helt gratis.
– We support our troops, säger Rick. Så mycket de har gjort för vårt land är det det minsta vi kan göra för dem.
Efter gårdagens insats bestämde vi oss för att ta ledigt idag. Vi hoppade upp tidigt i morse (tidsskillnaden gör oss fortfarande häpnadsväckande morgonpigga) och åkte till Griffith Park några kilometer från hotellet och hajkade upp till Hollywoodskylten.
Det tog ett par timmar och var en väldigt skön start på dagen. I parken varnade man för skallerormar, men det enda i vilddjursväg vi såg var en skräckslagen liten ödla och ett örnpar som seglade högt över bergen. Chauffören från hyrbilsfirman som kom och hämtade oss på flygplatsen häromdagen föreslog just en av stadsparkerna för hiking. Vi log lite överseende och sa att vi nog hade tänkt oss den riktiga naturen. Men det är inte bara hamburgarna som är större USA. Det var ett helt orört bergsområde, så igenväxt av sly, kaktusar och träd att det var helt omöjligt att vika av från grusvägen som ledde upp till skylten. Efter varningen om skallerormar var varken jag eller Maja heller särskilt benägna att ta några avstickare.
I morgon får det bli arbete inomhus för min näsa är helt röd och det stramar lite i ansiktet efter all sol i dag.

4 comments:

Lena Mellin said...

Hej

jag har skiockat tackkort till Progress Pr med hälsning från Eva i LA. Bara så att du vet.

Lena
PS Våren är här DS

Magnus said...

Halloj på er! Skönt att ni kommit fram väl! Har haft ett par fina vår dagar i Stockholm, som jag dock har Sovit/jobbat bort men de va de värt för nu e alla prov till ambulansen klara! Lycka till me va ni nu gör å bli inte bitna av skaller maskarna!!! Mvh. Magnus.

Eva Flink said...

Hello girls!
Ni är helt underbara som låter oss delta i era äventyr. Och med bilder dessutom !!! Jätteroligt.
"You really lighten up my days."

puss
svär/morsan

Eva&Maja said...

Grattis Magnus!
Hur stort som helst! Nu är det bara att tuta och köra i rent bokstavlig bemärkelse.
Ni drar väl snart till Thailand? Ha det hur skönt som helst och passa på och njut medan du kan, för sen lär det väl bli jobb för hela slanten...
Kram
E