Sunday, April 1, 2007

Söndag 1 april – Home sweet home


San Francisco föll på sitt eget rykte. I film efter film trummas budskapet om den avspända och charmiga stan in. Vem man än pratar med, amerikan eller utböling, är SF den "ABSOLUT trevligaste stan i hela USA". Sånt skapar förväntningar.
Att ens försöka göra en stad rättvisa på 24 timmar är förstås befängt. Men vi jobbade ändå på rätt bra och hann beta av både down town med alla uteställen, mexikanska syltor och dyra märkesaffäreer och lite mer perifera men ändå, enligt alla tänkbara källor, must-see-områden.
Och visst, stan är charmig. Och det är otroligt häftigt med de stora höjdskillnaderna, de branta backarna och de gamla kråkslottsliknande husen. Och det går att promenera i stan och det finns massor av små trevliga butiker och caféer. Men.
* Det är helt hopplöst att köra bil där. Hälften av gatorna är enkelriktade, hälften av gatorna får man inte svänga vänster på, en fjärdedel får man inte svänga höger på och resten får man inte svänga varken höger eller vänster på. San Franciscoborna är så klart skittrötta på alla utsocknes som inte fattar reglerna. Det gör dem otroligt otrevliga och extremt ohjälpsamma i trafiken.
* Hippiestämpeln på stan har gjort att 90 procent av klädaffärerna har ett basutbud av batikkläder och diverse surf- och rejvutstyrslar för resten.
* En stor del av stan känns som ett enda red light district där man inte gärna rör sig efter att det har blivit mörkt.
Till stans fördel ska dock sägas att vi hittade en Ben&Jerryaffär. Jag åt glass för $5,75 (JÄTTEMYCKET glass). Underbar kokosglass med hela rostade mandlar, mintchoklad med enorma bitar av mörk choklad och "chocolate therapy" som var kladdkaka i glassformat. Maja hånade mig för att jag utstötte små vällustljud under hela glassfrossan.
Jag har inte hämtat mig ännu.
Efter en rejäl omgång motorvägskörning (nästan nio timmar) är vi tillbaka i West Hollywood igen. Härligt.

5 comments:

Eva Flink said...

Hallå där,
Det var ju intressant läsning! Hoppas dock det blir lite mindre spännande dom närmaste dagarna!!!

Snygga bilder Maja!

Här hemma lyser solen fortfarande och vi hoppas på en fin påsk.

puss

Emma said...

Hej Eva-babe (och säkert också Maja-babe)!
Kul att läsa om era äventyr. Lite bensinstopp hör till. Med ett par schyssta solbrillor, lite svensk Arne Hegerfors-accent och en Ben & Jerrys "cookie dough" i färskt minne fixar man det mesta. Men det verkar ni ju redan ha fattat.
Göteborg har fått solsting, hästen går som en klocka och massa ledigt i påsk - det vore synd att klaga. När kommer du hem, store-E? Hoppas vi kan ses då. Puss, kram och gasen i botten!

Tjomme said...

"Excuse me do you have what we i Sviden call a reserv dunk?"

Ni borde ha en liten kamera rullande hela tiden - mycket underhållande!

På andra sidan jorden 8 timmar bort i alla fall :)

Eva&Maja said...

Hm, jo, det undgår ingen att vi inte är amerikaner. Det är för hemskt, man hör Björn Borg rulla ut ur munnen hela tiden.
Emmet: jag är hemma igen den 25 (efter en kvick räd till gotland för att hämta hem hunden). är du på väg upp? vi hörs när jag kommer hem!
Kram
E

Anonymous said...

Hej Eva
Varmt och sol...fusk en annan firade påsk i -4 och tre meter snö i Norge.
Men, men... din mamma o min mamma hade påskmiddag tillsammans och jag fick din blogg adress så nu är jag här och kollar lite.Trevligt värre!!

Kram Laila